Petersen's bikes

Jawatól a Romsonig

Címkék

Bessy (4) börze (6) burgman (4) cb500 (1) csomagtartó (1) fényezés (12) gumiabroncs (1) gyújtás (3) jawa (50) katana (1) kawasaki (13) kerék (6) kipufogó (5) króm (1) matchbox (2) matrica (2) miskolc (2) motorblokk (10) mz (1) olaj (2) romet (17) sr125 (1) tank (1) történelem (1) ülés (2) váz (22) vezeték (4) video (5) yamaha (1) Címkefelhő

2010.04.15. 08:00 petersen

Kábel Öcsi kalandjai. 1. rész

  Helyszín, a garázs. Az első kerék nélküli motor a garázs közepén. A motor körül szerszámok és alkatrészek hevernek. Az egyik sarokban fém polc, rajta alkatrészek és dobozok. Egy nagy kábelköteg csomagolásában a motoron. Főhősünk a motor előtt áll, és a fejét fogja. Kutyája a földön fekszik egy kiszolgált, régi takarón. Odakint csendesen esik az áprilisi eső. A garázs egyetlen lámpájának fénye kiszűrődik az utcára.

  Narrátor:
  „Az utóbbi időben elég sok mindent rendelt az internetről – teleszkóp persely, lengéscsillapító szilent, sárvédő, rugó, kipufogóvég – így az íróasztala gyakorta a DHL logisztikai központjára hasonlított. Borítékok, dobozok és átvételi elismervények minden felé. Praktikussági okokból mindent a munkahelyére küldet, így nagyobb az esélye, hogy egyből át tudja venni, és nem kell még délután a postára szaladgálnia.
Ma, mire beért szintén egy boríték várta az asztalon, amit már rég óta várt. Megérkezett, a vadonatúj kábelköteg, kapcsolási rajzzal együtt.”
 Kábelköteg
 
  Főhős:
  - Ez nem lesz egyszerű.
  „Nem bízik magában, kicsit tart tőle, hogy túl nagy falat ez a számára. Szerencsére a kábelrengeteg szépen össze van rakva, és minden – azaz az indexekhez menő kábeleket kivéve – fel van saruzva, vagy csatlakozó van a végére nyomva.”
 Nagytotál
 
  - Kezdjük el, mert sosem lesz vége.
  „A kapcsolási rajzot nézi, mely elsőre valóban rémisztő, másodikra viszont már csak borzasztó. Egy kis figyelemmel és türelemmel szépen lehet követni az egyes kábelek útját.
Főhősünk megkeresi a kábel fejét és a farkát. Ez nem nehéz, mivel a fejénél van a több csatlakozó, a lámpa, a műszervilágítások és a gyújtáskapcsoló miatt. Miután ez eldől, a dinamótól indulva, ujjaival a kapcsolási rajzon, szépen halad sorban. Mozdulatai megfontoltak és óvatosak. A dinamóhoz négy kábel megy, amit a rajz alapján gyorsan be is köt. A sarukat a megszakítókhoz, a többit a dinamó tetején lévő csatlakozókhoz rögzíti.”
 Dinamó
 
  „A kábelt a motor vázához rögzíti műanyag bilincsekkel. A hátsó lámpát tápláló kábelt az akkumulátor tartóba gyömöszöli. Most a feszültség-szabályozó következik. Itt sem agysebészi munka a három színt a három csatlakozóval összepárosítani.”
- Kék, zöld, piros – mondja hangosan, ahogy egyesével rögzíti a kábelvégeket. Amikor végez, kicsit hátradől, majd elégedetten mosolyog.
 Apró részletek
 
  „Egy svájci óraműves mester precízsége, lassan halad tovább. A váz közepén lévő gyújtótrafókat szemléli.”
  - Le kell vágnom a sarukat, ide másik kell.
  „Kis papírzacskóból új saruk kerülnek elő. A régieket egy fogóval levágja, majd vezetéket csupaszít. Lapos fogó kerül elő, a régi szerszámosláda aljáról. Rögzíti az új sarukat, majd egyesével a trafókra csavarozza. Közben a kapcsolási rajzot nézi, és motyog.”
  - Szürke és fekete az egyesre, kék a tizenötösre – ismétli, újra és újra. Gyorsan végez, ismét elégedetten szemléli az eredmény.
 Trafók
 
  „Kicsit megpihen, nagyot kortyol az energiaitalából. Az üres dobozt kilapítja, majd bedobja a szemetesbe. Kutyája csendben fekszik, kicsit felemeli a fejét valami utcai neszre, majd nagy sóhajtás kíséretében ismét elnyúlik a takarón. A polcról egy gyújtáskapcsoló kerül, a takarólemezével együtt. Nézegeti, forgatja, az alján lévő csatlakozókat számolgatja. A kábelköteg végét nézi, majd a rajzot. Egyesével veszi sorba csatlakozókat.”
  - Dupla fehér a tizenötbe. Sárga-kék az ötvennyolcba. Fekete az ötvenhatba.
  „Két ötvenhatos csatlakozó van. 56a és 56b. Elbizonytalanodik. Gondolkozik, a kapcsolót forgatja. Agyában villámként cikáznak a gondolatok. Észreveszi a kapcsolón lévő feliratot: made in Hungary.”
  - Így már értem – mondja, majd kis gondolkodás utánaz utolsó kábelt is rögzíti. 
Alulnézet 

  ,,A gyújtáskapcsolót beteszi a takarólemezbe, majd az egészet a helyére csavarozza. Itt megáll. A további lépéseken gondolkozik. Óriási rutinja és szakmai tapasztalata segít gyors és pontos döntést hozni”
  - Kellene a lámpabúra, hogy be lehessen kötni mindent. De nincs még itt a lámpatartó. Meg a teleszkóp szárak sem. Így most nem tudok tovább haladni.
  „Összességében elégedett, jól érzi magát. Pár percig még csendben mereng. Összepakol, a földről felszedi a kábelbilincsek levágott végeit, a kábel maradékokat. Rutinos mozdulatokkal dobálja a szerszámokat a ládába. A villáskulcsok csilingelését egy pillanatra visszhangozzák a garázssor falai. Letakarja a motort, majd kocsijába száll, és beáll a garázsba. Érzi már a fáradtságot, ahogy a lámpát lekapcsolja és bezárja az ajtót. Elindul hazafelé. Késő éjszakai csend van.
  Csak kutyája körme kopog halkan, a vizes aszfalton.”

8 komment

Címkék: jawa vezeték


A bejegyzés trackback címe:

https://caferacer.blog.hu/api/trackback/id/tr481921889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bervas · http://mt10.blog.hu 2010.04.15. 09:06:16

Ha jól tudom:
56a tompított
56b reflektor
56 általában a bilux kapcsoló bemenete

csuvel 2010.04.15. 10:39:42

Atya Úr Isten!

26 évvel ezelőtt éppen a saját JAWA 350 -met újítottam fel pont úgyan így.
Egyébként tényleg egyszerű a kábelezése. Kis gyakorlattal másfél óra alatt kényelmesen meg lehet csinálni.
Ma mibe kerül egy ilyen új kábelköteg?

petersen 2010.04.15. 11:00:22

@csuvel: 5000 pénz volt, postaköltséggel együtt. szépen meg van csinálva, és tényleg egyszerű bekötni

TyerCorp01 2010.04.15. 11:55:26

Nagyon profi! :)
Gondold el ugyanezt kizárólag fekete kábelekkel, na nekem olyan volt 2 hete a hétvégém. :)

TyerCorp01 2010.04.15. 11:56:48

(de csak mert szeretem a kihívásokat :) )

littlerock 2010.04.15. 12:58:50

@TyerCorp01: ismered a szín fehér puzzle-t? csak ajánlani tudom :)))

csuvel 2010.04.15. 16:43:40

@petersen: Az nem is drága. Ha jól emlékszem, akkor akkoriban olyan 800Ft lehetett ugyan ez.
De csak abból következtetek rá, hogy 1500Ft ért csináltam meg ugyan ezt két további motoron.
süti beállítások módosítása