Petersen's bikes

Jawatól a Romsonig

Címkék

Bessy (4) börze (6) burgman (4) cb500 (1) csomagtartó (1) fényezés (12) gumiabroncs (1) gyújtás (3) jawa (50) katana (1) kawasaki (13) kerék (6) kipufogó (5) króm (1) matchbox (2) matrica (2) miskolc (2) motorblokk (10) mz (1) olaj (2) romet (17) sr125 (1) tank (1) történelem (1) ülés (2) váz (22) vezeték (4) video (5) yamaha (1) Címkefelhő

2017.10.17. 22:27 petersen

Huston, van egy kis problémánk

Meseszerűen alakulnak a dolgok. Királyfinak érzem magam. Küzdök a hétfejűvel, és egy levágott fej helyére kettő új nő ki. No, de ez a mese vége, kezdjük az elején. Hétvégén hintóba pattantam és ismét börzéztem Tiszakécskén. A múltkori OT -s Trabantra tromfolt ez a Barkas:

img-51c311e23df54fe66e84ebabe55953cb-v.jpg

Instant get

3 komment

Címkék: vezeték romet börze


2017.10.10. 23:49 petersen

Szikráztatva, betakarva

Tegnap már idő hiányában nem álltam neki a gyújtásnak, de a mai napba beszorítottam. Ez inkább kisebb pepecselős meló, vezetékelni kell, sarut felrakni, szigetelni, próbálni. A blokkból négy vezeték jön, ebből egy - barna /fehér - megy a gyújtótrafóhoz. A trafó másik érintkezőjét le kell testelni és kész is. Az eredmény:

spark.gif

Szólj hozzá!

Címkék: video vezeték romet gyújtás motorblokk


2017.10.09. 19:15 petersen

Nőjön be az orra luka!

Vannak olyan napok, amikor valahogy semmi sem sikerül. Reggel az ember lábujja megtalálja az ágy sarkát, a zokni lukas, kiesik a kezéből a forró kávés bögre, a tus hideg, nem találja a kulcsát és/vagy tárcáját és/vagy telefonját, rohan mindenhová de sehova nem ér oda és az egyetlen pozitív dolog az a laborlelet. Ez utóbbi szerencsére nem jött össze (még) de ilyen napból most két hónapnyi jutott. Félreértés ne essék nem panasz, de amikor az ember pénteken azt hinné már nem jön rosszabb, a hétfő még bevisz egy gyomrost, és amikor hétrét görnyedve levegőért kapkod, lendül a térd…

És, hogy még izgalmasabb legyen, hű hátaslovam Zuzu megy műszakira, igaz csak februárban, de mivel a vesém és én megállapodtunk, hogy nem fetrengünk 3 fokos garázspadlón, előrehoztam a kötelezőket. Fékdob-szabályozás és pofák, új tárcsák előre betétestől, na meg a periodikus olaj és társai cserék. A Swift jól szerelhető, egyszerű autó, megvan a rutin is, így nem volt gond.

Mi maradt el: a motor. Pedig annyira szerettem volna a tankot megcsináltatni, de mire a megbeszélt időpontra elmentem a karosszériáshoz, már a műhelyben bent ált egy frissen telibe fújt malac Passat szélvédő nélkül, egy másik autó proktológiára várt, plusz otthon várta a szaki az ácsot, mert a háza szétbombázva. Annyival előrébb vagyunk, hogy a kivágott lemezeimet átnézte, megbeszéltük a munkamenetet, itt csiszoljak, ott majd rozsdaátalakítózzak, ő meg majd hegeszt. Majd. Mert ez majd egy napos meló lesz és félek túl nagy a fa és nem tudom kivágni egy kis heringgel. Elnapoltuk, nekiestem az apróságoknak.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj romet motorblokk


2017.08.10. 18:22 petersen

Nyár van

Augusztus általában uborka szezon, sok minden nem történik a nagyvilágban. A Föld forgása is érezhetően lassul és a 40 fokos hőség elől nem szívesen menekülök a 33 fokos garázsba, őszintén szólva. Kevésbé meleg ugyan, cserébe viszont áll bent a levegő. Aggodalomra persze nincs ok, ura vagyok a pániknak, vagyis a börze az nem maradt el.

Sajnálatos, hogy amióta a "madarasteszkó" betette a lábát Szolnokra, megszűnt az itteni börze. Aki csak egyszer is volt itt az tudja, az ország egyik legrégibb és legnagyobb börzéje szűnt meg egycsapásra, az okokat most hagyjuk, Főrendező Zoli azóta Szovjet autó találkozókba folytja bánatát. Így hát kénytelen vagyok máshová elzarándokolni, ha alkatrészre van szükségem, vagy ha csak bámészkodni szeretnék egy kicsit. Kecskeméten és Tiszakécskén rendszeresen van kirakodás, nagy vágyam, hogy jövőre - esetleg idén őszre - már Romson lábon menjek turkálni. Kécskén, már a bejáratnál akadt bőven látnivaló:

img_20170806_083324.jpg

OT -s Trabant ellenfényben. 2017, ismeretlen művész alkotása

Szólj hozzá!

Címkék: romet börze


2017.08.01. 20:48 petersen

Tankológia, első fejezet

Sokat törtem a fejem, hogy a tank formája milyen legyen. Az alap elgondolás, hogy a pluszban felhegesztett felső vázcső alá kerül be. A felső íve tehát adott volt, már csak a többit kellett hozzá álmodni, vagyis rajzolni, egy méretes kartonlapra. Ehhez elsőnek a felső ívet ívet rajzoltam meg, ez ugye fix, ehhez jön az eleje, ami szintén a vázon, az alsó cső mentén megy egy darabig. A tank alját vízszintesnek képzeltem el, így már csak a hátulját kellett a helyére tenni. Több variáció is született, végül az lett a legjobb, hogy a nyeregcsőig nem fog elmenni a tank, de a hátulja azzal párhuzamos lesz. Így meg is született egy oldal sablon, amihez hozzá lehetett szabni a többi elemet.

img_20170731_164334.jpg

Az oldala, alatta a felső rész ami hátra felé szűkül

3 komment

Címkék: tank váz romet


2017.07.31. 18:06 petersen

Hej rugó, rugó...

A váz elkészülte után összehoztam a lábféket és a kitámasztót, mindegyikhez egy rugó hiányzott.

dscn5469.JPG

A lábfék ...

dscn5471.JPG

... és a kitámasztó is kész

dscn5470.JPG

Helyén a fékpálca, menet kell majd a végére

Kicsit gyanús, hogy a kitámasztó rugó útban lesz a láncnak, hamarosan kiderül. Hétvégén börze Tiszakécskén, tanksapka, berúgókar, váltókar és egyebek várnak rám, remélem lesz fogás temérdek. A tankot elkezdtem faragni, hamarosan az is meglesz.

És ez itt a reklám helye: a hétvégén 8. szovjet autó találkozó Szolnokon. 

Szólj hozzá!

Címkék: kerék váz romet


2017.07.19. 17:48 petersen

Jó színben

Amikor leadtam porfestésre a motort, nem tudtam színskálát nézni. Feketét nem szerettem volna, sötétkék vagy sötétzöld volt az elképzelésem. A kéket gyorsan ki is zártam, mert a váz leadásakor kiderült, amit adni tudnak az amolyan "bkkbuszbaáthajlószépségesstrandkorlát"- kék. A zöldet méregzöldnek mondták, amit egy közelben álló traktor utánfutó alapján lőttünk be. Reméltem, hogy a porfestővel ugyan arra az árnyalatra gondolunk...

Egy hét alatt kész lett a festés, volt ám nagy izgalom. Szépen becsomagolva kaptam vissza mindent, a kitámasztót csomagoltam ki elsőnek, és örömbódottá:

dscn5451.JPG

Júliusi karácsony

Szólj hozzá!

Címkék: váz romet fényezés


2017.06.29. 19:41 petersen

Festés előtti utolsó lépések

A homokszórás már megvan, de a szinterezés előtt még van pár apróság amit meg kell csinálnom. A kitámasztót lecsiszolom, ezt nem viszem homokozni. 50-es lapos acélból készítettem egy merevítőt a hátsó villához:

img_20170628_162640.jpg

A csavar megmarad, de ezzel stabilabb lesz

Hosszas tervezés és az évek során felhalmozott szakmai tudásomnak hála, elkészült a lábtartó is:

img_20170628_162707.jpg

1/2" acélcső, egy kis szabdalás és kész

Jövő héten még egy kör a hegesztőnél, utána porfestés, amit remélem hamar megoldanak. Ha mindez kész, lehet összerakni. Addig is még be kell szereznem pár alkatrészt, és átalakítani a bontott Simson fékpedált. Ne menjenek sehová, reklám után visszajövök.

 

Szólj hozzá!

Címkék: váz romet


2017.06.21. 19:58 petersen

Kontraszt

Visszajött a váz a homokozóból, így nem bírtam ki, hogy gyorsan össze ne dobjam a motor, mármint azt ami megvan belőle. Még mielőtt több ezres olvasótáboromat lélegzetvisszafolytós csodálkozásra nem gerjesztem, egy kis emlékeztető:

img_20170506_165917.jpg

6 héttel ez előtt

Most pedig a jelen állapot, felkészültek?

2 komment

Címkék: váz romet


2017.06.14. 20:47 petersen

Kész a váza

Mit tesz az alapos tervezés, a pontos anyagválasztás és a terv szerinti kivitelezés:

vaza.JPGSzerintem elég szép lett

1 komment

Címkék: váz romet