Petersen's bikes

Jawatól a Romsonig

Címkék

Bessy (4) börze (6) burgman (4) cb500 (1) csomagtartó (1) fényezés (12) gumiabroncs (1) gyújtás (3) jawa (50) katana (1) kawasaki (13) kerék (6) kipufogó (5) króm (1) matchbox (2) matrica (2) miskolc (2) motorblokk (10) mz (1) olaj (2) romet (17) sr125 (1) tank (1) történelem (1) ülés (2) váz (22) vezeték (4) video (5) yamaha (1) Címkefelhő

2009.07.16. 22:51 petersen

Gulyás, jókedv, motorok

Két héttel ez előtt megvolt a 3. csemői túrám. Szerencsém volt, előző éjszaka esett az eső, így a homokos talaj kicsit összeállt és jobban tudtam haladni. Nagyon meleg volt, jól esett az út erdős részén, a fák árnyékában kicsit visszahűlni 50 fokosra, Bessynek azonban még ez sem volt elég, az erdőben megmaradt tócsákban átkapcsolt vízhűtésre.
 
Sikeresen célba értünk, jöhetett a túraszervezői gratuláció és a kitűző, valamint a falunap alkalmával tartott főzőverseny gulyása – köszönet érte a túraegyesület lelkes szakácsainak - 200 fokos gőz állapotában.
 
Míg a leves hűlt, a templom mögötti téren – ahol addigra több helyen is rotyogott az ebéd - meghallgattam Janicsák „Zizi labor” István koncertjét. Annak idején megvolt az első lemezük, no woman no cry, veresegyházi „vágtázó” asszonykórus, igazi retró élmény volt, back to the 80’ s.
Ahogy vártam ott voltak a falunapon a motorosok is. Fényképezőt nem vittem – én bolond, így utólag - a telefonom meg betelt, szóval képekkel nem szolgálhatok, sorry. Volt jó pár Pannónia, Uralok, Dnyeperek oldalkocsival, egy Jawa 350/634 és egy Harley. Mindegyik „vidéki, nem dohányzó, rendszeresen karbantartott, női tulajdonostól” állapotban. Na meg persze a szakik, akik a motorokat szépen rendbe tették. Rövid csevegésre volt csak mód, sokfelé figyeltek, hol a gulyást kellett kavarni, hol a karikás ostorral pattogtató lovas „betyárokat” helyretenni. Ami kiderült – azon túl, hogy a csemői Jawa múzeum bezárt R.I.P. -, hogy Jawahoz alkatrészt nehezebb találni, mint Uralhoz, mivel az ukránok rajta vannak a témán és mindent gyártanak a mai napig, így lehet kapni a kész motortól, a legapróbb alkatrészig bármit. Marad tehát a börze, ha alkatrészeket szeretnék. A Veterán újság honlapján meg is néztem az eseménynaptárt. A szigetszentmiklósit javasolják, mert oda átjárnak a csehek is, így több mindent lehet a Jawa –hoz beszerezni. Nem is tudom, a nyár hátralévő másfél hónapja elég sűrű lesz, nem biztos, hogy ez is bele fog férni. Igaz, lesz börze Pesten és Debrecenben is, lehet, hogy rokonlátogatással összekötjük a dolgokat.
Ezzel a tudattal indultam el Albertirsára, leadni a dekliket polírozásra (elméletileg a jövő héten készen lesznek). Hazafelé pedig olyan zuhé kapott el a Dolinánál, hogy nem bírta az ablaktörlő, és meg kellett állnom az út szélén, a ceglédberceli leágazásnál. Míg vártam a monszun elvonulását, volt időm gondolkodni.
Az már a motor megvételekor eldőlt, hogy felújítok, és nem restaurálok. Mivel átalakítottam már a vázat, az ülést és jó pár dolgot, a típus hű újraépítés kizárva. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy összecsapom a dolgokat – az eddig eltelt időt nézve nem is úgy néz ki – viszont nem kötelező az eredeti alkatrész, még ha jobb is a minősége. Az eddigieket figyelembe véve, nem is marad nagyon más választásom, mint az után-gyártott alkatrész, a kerekekhez is.
Az egyik kedves kommentelő ugyan is súgott, nem is értem nekem miért nem jutott eszembe előbb a szolnoki Fehér Holló motoros bolt, ahová a héten benéztem. Rendelésre, pár nap alatt mindent beszereznek, győzzem fizetni. A felni darabja 13.000 Ft, a küllő + küllőanya kb 130 Ft/db. Szükségem lesz még 4 darab kerékcsapágyra, valamint hátsó lánckerék-csapágyra, kuplung-lamella készletre, és persze gumibelsőre és köpenyre is. Bár e két utóbbit, előbb megnézem a Vaterán. Osztottam-szoroztam és még mielőtt a normálisabb énem kiráncigált volna a boltból, hogy az utcán felpofozzon, megrendeltem mindent, ami a kerekekhez kell.
Emlékeznek még a blog elején a matematikai érettségi példára? Nos, ha az nem jött össze, akkor most itt egy pórkérdés, a kettesért:

  „A motorkerékpár vételára alapján, az eddig eltelt idő, valamint a megvásárolni kívánt alkatrészek függvényében, határozza meg azt a szorzót, melynek alkalmazásával meghatározható a majdan elkészülő motor ára. Vegye figyelembe a tulajdonos kóros elmeállapotát, valamint a világgazdasági-válság hatásait. Szorgalmi feladat (pszichológia): Ön szerint, a blog írója normális?” 

4 komment

Címkék: Bessy


A bejegyzés trackback címe:

https://caferacer.blog.hu/api/trackback/id/tr291250162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wpa 2009.07.17. 09:16:50

szia,
javaslom, nézz szét ezeken, bár azt hiszem már későn szólok... felnik, gumik, stb.

e-motorparts.addel.hu/

www.tapadas.hu/

www.oldtimerperfekt.hu/bolt/index.php?cPath=37

wpa

katarak 2009.07.19. 20:14:21

Szia!
Az e-motorparts valóban jó. Ha hétfőn rendelsz, akkor hétvégére a kezedben a rendelés, ha van raktáron. Előtte úgyis felhívnak egyeztetni, és akkor másnap futárnál lesz a cucc. Amennyiben nincs raktáron, akkor tájékoztatnak telefonon. Érdemes szétnézni rajta, mert sok JAWA alkatrészük van, és jók az áraik.
A kettesért esedezem!!!
A szorzó mindenképpen pozitív szám, ugyanis az elmeállapot, és a gazdasági válság hatása negatív előjelű. A szorzót lehetetlen pontosan meghatározni. Viszont a végén óvatosan számold össze az összeget, és a papírt dugd el a nejed elől! Én is a felét vallottam be!
A szorgalmi feladat megoldása:
Hímneműek szerint: Totál normális!
Nőneműek szerint: Nem!
Ez utóbbi még kiegészülhet a sose volt, és agyalágyult jelzőkkel is.
További jó szórakozást!

baowah · http://baowah.blog.hu 2009.07.20. 18:36:50

www.motoren.sk

esetleg ez is hasznalhato, habar a szlovakokkal sosem egyszeru.

aztan van a www.mual.cz, ok kurva jo arcok, en naluk vettem a megszakito nelkuli gyujtasomat (nem Vape, allitolag jobb, legalabbis azt mondta az ember aki betette)

ha meg kassan jarnal, id is erdemes belesni: www.azet.sk/firma/249924/agata-nohajova-moto-predaj/

ha meg az orszag masik feleben (Pozsony mellett Jarovce) akkor az oreg svab a nyero: Jawa Wolf, 00421 2 62860143 beszel nemetul, es nagyon jo szakember jo alkatreszforrasokkal

petersen 2009.07.21. 08:23:40

Köszönöm a címeket, ötleteket, tippeket! Minden jól jön, és sosem késő, mert még messze a vége.
süti beállítások módosítása