Petersen's bikes

Jawatól a Romsonig

Címkék

Bessy (4) börze (6) burgman (4) cb500 (1) csomagtartó (1) fényezés (12) gumiabroncs (1) gyújtás (3) jawa (50) katana (1) kawasaki (13) kerék (6) kipufogó (5) króm (1) matchbox (2) matrica (2) miskolc (2) motorblokk (10) mz (1) olaj (2) romet (17) sr125 (1) tank (1) történelem (1) ülés (2) váz (22) vezeték (4) video (5) yamaha (1) Címkefelhő

2009.11.19. 18:21 petersen

Motort minden háztartásba!

    Biztosan sokakban felvetődött a kérdés, hogy miért költök ennyit – időben és pénzben is – egy „korszerűtlen”, Krisztus előtti időkből származó motorra. Ennyi erővel gyűjthetném egy dunnacihában a felújításra áldozott pénzt, majd egy év múlva, feltépve a varrást, vennék valami jó kis vasat, ócsón, könnyen, gyorsan.

Meglehet.
De akkor hol marad az élvezet? A szerelés, a próbálgatás, a kísérletezés öröme? Az, hogy amikor azt kívánom, bárcsak meg sem vettem volna a motort – biztosan lesz ilyen – akkor a sokadik próbálkozásra összejön, beindul, és működik. Pont ez az, amit a régi – keletei blokkban született – motorokban annyira szeretek.
Ha volt valakinek Mz –je, és emlékszik még a szerszámkészletre, ami a motorhoz volt – ha volt – az tudja: azzal a három villáskulccsal, egy csavarhúzóval komplett generálozást lehetett a motoron végezni. Pontosan ez az, amiről itt szó van: a szerkezet, a gép egyszerűsége, alakíthatósága, sokoldalúsága.
Nézzük csak: a ETZ sorozat a kisebb motorokjaiból – 125 és 150 cm3 – krossz gépek készültek. A 250 –es motorokból sport motorok születtek. Szerintem nem volt olyan példány az országban, amin legalább egyszer ne lett volna sportkormány, rezondob, vagy „peres” gumi. Vagy a Pannóniák: a blokkjuk remekül ment, mint álló motor, illetve gyakran rakták kerti traktorokba is, elhúzatva velük a fél világot. Na és a Jawa természetesen. A választék itt is óriási: chopper, krossz, street. Tovább is van, mondjam még?
Stílusosan egy caferacert, valakinek?
Esetleg egy quadot? Szigorúan - na jó, nagyrészt -  Jawaból.
Jó látni, hogy vannak még kitartó, ezernyi ötlettel megáldott szakik, szerte a világban.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: jawa


A bejegyzés trackback címe:

https://caferacer.blog.hu/api/trackback/id/tr851537424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása